Gevulde koeken

Gevulde koeken . 

Bakken zit in mijn bloed dankzij mijn opa, die was banketbakker en als klein meisje stond ik al naast hem om allemaal lekkere dingen te maken. Gevulde koeken waren 1 van mijn favorieten koeken. 

 
Deeg  
250 gram koude boter  
400 gram bloem 
200 gram witte basterdsuiker  
2 eieren  
1 mespuntje zout  
300 gram amandelspijs 
een halve citroen rasp   
1 ei 

De garnering 
1 ei 
amandelschaafsel 

Keuken spullen : 
deegroller  
ronde uitsteekvorm 8/10 cm  
vershoudfolie 

 
Verwarm de oven op 190 graden  

Meng de bloem, basterdsuiker en het zout door elkaar en snijdt de boter in blokjes. Kneed dit met de hand of met de deeghaak tot een samenhangende bal. Verpak de bal in een vel vershoudfolie en laat het een uur in de koelkast rusten . 

Doe de amandelspijs in een kom en rasp de schoongewassen citroen eroverheen. Meng het ei er doorheen en kneed dit tot er geen klontjes meer inzitten en het een egale massa is. Draai er dan 12 balletjes van (tip: als het amandel mengsel aan je handen blijft plakken, maak dan je handen steeds een klein beetje nat, zo is het maken van de balletjes makkelijker). 

Bestuif je werkbank met bloem en verdeel de deegbal (uit de koelkast) door de helft en rol hem uit tot 2 mm dikte en steek er 12 rondjes uit. Leg 1 amandelspijs balletje op elk rondje. Klop 1 ei los en smeer met een kwastje de randen van de deegrondjes langs het spijsballetje. 

Rol de andere helft van het deeg ook uit tot 2 mm dikte en steek weer 12 rondje uit. Leg deze op de deeg rondjes met spijs en druk de randen aan . 

Bestrijk de bovenkant van de koeken met het losgeklopte ei en strooi er amandel schaafsel overheen. Bak de koeken in het midden van de oven ongeveer 16 min tot ze goud bruin zijn.  

Liefs Marisca,

Add a comment

 (with http://)